Als leenmaatje wil je naast maximaal lenen natuurlijk ook maximaal leven. Helaas is ook de zak met geld van ome duo niet onuitputtelijk. Daarom krijgen jullie van mij deze tips over hoe je geld kan besparen op dingen die niet zo heel belangrijk zijn. Je moet natuurlijk wel genoeg geld hebben voor je biefstuk, kreeft, biertjes, festivals en je vakanties!

Samen eten

We snappen dat de leenmaatjes het liefst elke dag uiteten gaan, maar toch geven wij je deze tip. Eet af en toe een keer samen met je huisgenoten, doordat je voor meerdere personen inkoopt ben je dan goedkoper uit. Wanneer iemand anders betaalt kan je ook gewoon niet terugbetalen en deze persoon de rest van je studietijd ontlopen, zo bespaar je nog meer geld. Daarnaast kan je ook een ander de afwas laten doen als je samen kookt.

Studieboeken

Per studiejaar is het gemiddelde leenmaatje 500 euro kwijt aan boeken, dit is natuurlijk harstikke veel geld. Hiervoor zou je ook een vakantie kunnen boeken, naar 5 festivals gaan of meer dan 2000 biertjes drinken tijdens het stappen. Zonde van je geld dus die boeken. Je kan al snel 100 tot 200 euro besparen als je de boeken 2e hands koopt, maar beter koop je ze gewoon niet. De meeste boeken worden toch niet gebruikt en anders kan je ze vaak wel lenen in de bibliotheek.

Collegegeld

Besparen op je collegegeld, kan dat? Jazeker, het enige wat je hiervoor hoeft te doen is verhuizen naar België. In Nederland betaal je bijna 2000 euro per jaar maar bij onze zuiderburen betaal je maar 570 euro. Daarnaast kan je in steden als Antwerpen, Leuven en Gent prima je bespaarde geld kwijt in de vele cafés en kroegjes. Want als die Belgen ergens goed in zijn dan is het wel in bier brouwen.

Wil je meer tips over geld besparen of over hoe je je geld juist het beste uit geeft? Kijk dan bij de maximaal leven!